Elavult böngészők szűrése

Az IT-securityben nagy hangsúlyt fektetünk rá, hogy az operációs rendszerek/alkalmazások naprakészek legyenek. Ugyanez vonatkozik a böngészőkre is, elemi érdek, hogy mindig a biztonsági frissítésekkel ellátott verziót használjuk, a céges erőforrások eléréséhez (OWA, Sharepoint Online stb).

Lásd CIS Control 9.1 “Ensure only fully supported browsers and email clients are allowed to execute in the enterprise, only using the latest version of browsers and email clients provided through the vendor.”

Eddig az elmélet, de a gyakorlatban hogyan tudjuk kikényszeríteni, hogy valóban csak “friss” böngészővel lehessen az erőforrásokat elérni?

Ebben segit az Azure AD Conditional Acces és Defender for Cloud Apps szolgáltatás. Lássuk, hogyan lehet letiltani az “outdated” browser használatát.

Megjegyzés: outdated browsernek számít az aktuális főverzió -2. Tehát ha pl. az Edge a 109-es verziónál jár, akkor támogatott a 109, 108 és 107 főverzió.

Először is, szükség lesz a kívánt erőforrás (OWA, Sharepoint stb) továbbirányítására a Defender for Cloud Apps-ba.

Conditonal Access

Készítsünk egy Conditional Access policy-t, az alábbi beállításokkal:

Defender for Cloud Apps Access Policy

A Cloud Apps-ban hozzunk létre egy Access Policyt:

Az User agent tag értéke legyen egyenlő az Outdated browser kategóriával illetve az Action legyen Block értéken. Természeseten más filtereket is hozzáadhatunk (user group stb.)

Tesztelés

Tesztelésként telepítettem egy Firefox 98-at és megpróbálkoztam egy böngészős Teams bejelentkezéssel. A Defender for Cloud Apps blokkolta is az elérést, ahogy vártuk:

A fenti tiltást nemcsak böngészőre, de akár operációs rendszerre is alkalmazható:

Összefoglalás

Ahogy a fentiekből látható, könnyen biztosíthatjuk, hogy naprakész böngészőkből legyen elérhető az erőforrás (ne feledjük, hogy nemcsak beépített MS szolgáltatásokat tudunk így védeni, az Azure AD Application Proxy segítségével akár 3rd party vagy on-prem alkalmazásokat is).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s