Azure Information Protection (Microsoft Purview) scanner licenszelési kérdés

Mikor ügyfelekkel beszélgetek információvédelem, Azure Information Protection (új nevén Microsoft Purview) témakörről, szinte mindig előjön a földi fileshare-ek kérdése: lehet-e az onprem rendszereken tárolt adatokat kategorizálni és esetleg automatikusan labellel ellátni?

A jó hír, hogy lehet. A rosszabbik, hogy minden felhasználónak E5-ös licensz kell hozzá (ez igy nem teljesen igaz, nemsoká kifejtem), ez sokszor az ügyfelek kedvét szegi, tehát érdemes tisztázni ennek a technikai és licenszelési hátterét.

Tehát, mi kell hozzá hogy egy földi fileshare-en tárolt dokumentumokat automatikusan kategorizálni és labelezni lehessen?

  • Microsoft Purview scanner bekonfigurálva
  • Megfelelő licensz

Amikor a scanner labelez egy dokumentumot, a file tulajdonosának rendelkeznie kell Azure Information Protection P2 licensszel. Ha valaki a fileshareben létrehoz egy új dokumentumot, amire alkalmazódik a label, akkor is kell az AIP P2 licensz. Mivel gyakorlatilag mindenki hozhat létre dokumentumokat, amiket ilyen vagy olyan okokból automatikusal labelezni kell, nagyjából mondhatjuk hogy szinte az összes felhasználót licenszelni kell AIP P2-re.

Ezt persze lehet szofisztikálni, előzetes felméréssel, hány owner lehet a meglévő fileokon illetve hogy kik használják a fileshare-t és rájuk szűkíteni a licenszelést.

Licenszelési oldalról sokszor elhangzik a fent emlitett “E5 kell hozzá”. Szerencsére nem feltétlenül. Az automatikus labelezéshez szükséges AIP P2-t az alábbi módokon is beszerezhetjük:

  • Azure Information Protection P2 mint standalone előfiezetés, kb 5 euró/hó/fő
  • M365 E5 Information Protection & Governance addonként (meglévő E3-as liceszek mellé vehető) kb. 7 euró/hó/fő
  • Enterprise Mobility + Security E5 előfizetés, kb 15 euró/hó/fő
  • illetve a “nagy” M365 E5 csomagban is megtalálható

A fenti számok csak tájákoztató jellegűek, illetve a többi licensztípussal más szolgáltatásokat is használhatunk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s