Remote Desktop Gateway és Azure MFA integráció

Az RD Gateway elég régóta létező komponens, segítségével megoldható a belső hálózaton található gépek RDP elérése, biztonságosan (TCP 443-as porton keresztül)

A pandémiás helyzet miatt sok cégnek kapóra jöhet ez a megoldás. Jön az igény: a céges PC-met el kellene érnem az otthoni gépemről, mintha azon dolgoznék. Lehetőleg biztosítva az identitásellenőrzést is, azaz a név/jelszó pároson kívül legyen többfaktoros hitelesítés is.

Lássuk, hogyan lehet ezt egy meglévő RD Gateway és Azure MFA-val megoldani! (Az RD Gateway telepítés-konfigurálás lépéseket a cikk nem tartalmazza)

Előfeltételek:

  • Azure MFA licensz a felhasználónak, Authenticator konfigurálva push notification módra
  • Földi Active Directory integrációja az Azure AD-val (dirsync)
  • Remote Desktop Gateway konfigurálva és elérhető az internet felől (pl. tsgw.corp.com címen)
  • Földi Network Policy and Access szerepkör telepítve

Azure AD tenant ID beszerzése

https://portal.azure.com/#blade/Microsoft_AAD_IAM/ActiveDirectoryMenuBlade/Overview linken kiolvashatjuk a tenant id-t. Ezt mentsük el a későbbi használat miatt.

Azure NPS Extension telepítése

Az NPS szerverre telepíteni kell az Azure MFA extensiont. Vigyázat! A telepítés után minden authentikációs kérést az Azure felé fog küldeni, ezért feltétlenül fontos, hogy külön NPS szervert használjunk. Ellenkező esetben a wifihez/vpn-hez használt NPS-t működésképtelenné teheti.

Töltsük le az extensiont és teleptsük fel:

https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=54688

Telepítés után konfiguráció következik. Admin powershellből navigáljunk a “c:\Program Files\Microsoft\AzureMfa\Config” folderbe és indítsuk el az .\AzureMfaNpsExtnConfigSetup.ps1 scriptet.

Majd a felugró ablakban jelentkezzünk be Global Adminként

A script bekéri majd a Tenant ID-t, ezt másoljuk be és nyomjunk Entert:

Connection authorization policy beállítása központi használatra

Remote Desktop connection authorization policies (RD CAPs) szükségesek az RD Gateway-hez kapcsolódáshoz. Alapértelmezetten ezek a policy lokálisan vannak tárolva, de ez esetben át kell állítani központi RD CAP Store-ra.

Nyissuk meg az RD Gateway szerveren a Remote Desktop Gateway Managert. Jobb klikk a szerver nevén, Properties, RD CAP Store és a Central Server running NPS résznél vegyük fel a kívánt NPS nevét vagy IP-jét

Adjunk meg egy erős, hosszú shared secretet és mentsük el a későbbi használathoz.

RADIUS Timeout átállítása

A RADIUS timeout értékét át kell állítani az alapértelmezettről, hogy a felhasználónak legyen ideje a kétfaktoros hitelesítést végrehajtani.

Ehhez az RD Gateway szerveren indítsuk el a Network Policy Server konzolt, majd menjünk a Radius Clients/Remote Radius Server részre. Nyissuk meg a TS Gateway Server Groupot. Itt megjelenik az általunk beállított radius szerver, kattintsunk az Edit…-re. A Load Balancing tabon látunk két értéket:

Number of seconds without response before request is considered dropped

Number of seconds between requests when server is identified as unavailable

Ezek értékét állítsuk át 60-ra

Connection Request Policy ellenőrzése

Az RD Gateway-en nyissuk meg a Network Policy Server konzolt, keressük meg a Policies / Connection Request Policies részt. Kattintsunk duplán a TS GATEWAY AUTHORIZATION POLICY-re, majd Settings és végül Authentication. Győződjünk meg róla, hogy a kérések biztosan a távoli NPS szerverre mennek:

NPS konfiguráció

Az NPS szerveren, ahol telepítettük az MFA Extsensiont, nyissuk meg az NPS konzolt, és adjunk hozzá RADIUS klienst:

A new radius client ablakban adjuk meg az RD Gateway nevét és IP/DNS nevét, illetve írjuk be a korábban elmentett Shared Secretet:

Network Policy konfiguráció

Az NPS szerveren indítsuk el az NPS konzolt, nyissuk ki a Policies ágat és válasszuk a Network Policies részt. Kattintsunk jobb klikkel a “Connections to other access servers” policyre és válasszuk a “Duplicate policy” opciót:

Nevezzük át a policyt, kapcsoljuk be a “Policy enabled” részt és válasszuk a “Grant access opciót:

Kattintsunk át a “Constraints” fülre és pipáljuk be az “Allow clients to connect without negotiating an authentication” method opciót:

Mentsük el a policyt, majd győződjünk meg róla, hogy engedélyezve van és a lista elején áll:

Csatlakozás RDP klienssel

Miután végeztünk minden konfigurációs beállítással, teszteljünk. Indítsuk el az RDP klienst és csatlakozzunk egy belső géphez a szokásos beállításokkal:

Ha mindent jól csináltunk, a telefonon meg kell jelennie az Authenticatior üzenetnek, ahol a belépést jóváhagyhatjuk:

Hibakeresés, logok ellenőrzése

Probléma esetén segítségül hívhatjuk az eventlogot. Az RD Gateway szerveren nyissuk meg az Event Viewert és navigáljunk el Network Policy and Access Services custom nézethez:

Összefoglalás: az RD Gateway kényelmes és hasznos megoldás, amit az Azure MFA Extensionnal biztonságosabbá is tehetünk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s