OneDrive mint felhasználói backup

Az alábbi cikkben az OneDrive nem új, de vállalati környezetben kevéssé használt funkcióját szeretném bemutatni: automatikus folder átirányítást.

Picit messzebbről indulva: vállalati környezetben nagyon régóta szabályozott, hogy adatokat nem mentünk a helyi gépre, kizárólag a fileszerverre/sharepointra/egyéb központi helyre, amit az IT felügyel, redundáns, van róla mentés stb.

A valóságban viszont számos alkalommal előfordul, hogy a szabályozás ellenére bizony a Desktopra, Documentsbe, egyéb helyekre kerülnek a fileok (tegye fel a kezét, aki még nem “követett el” ilyet 🙂 ) Ennek okai változatosak “nem volt jó a hálózat, nem értem el a fileszervert” , “nem ment valamiért a vpn” és bizony sok alkalmazás alapból ezeket a helyeket kínálja fel mentésre.

A probléma pedig akkor van, mikor a géppel valami történik, tönkremegy benne az adathordozó, ellopják, egyéb dráma történik. Ilyenkor senki nem szeretne az illető helyében lenni, akinek a főnökénél kell számot adnia róla, hogy miért veszett el a nagyon fontos szerződés vagy egyéb céges adat…

A megoldást az OneDrive KnownFolderMove funkciója jelentheti, azaz a gépen található Desktop, Documents és Pictures folderek átirányítását az OneDrive-ba. Innentől kezdve ha bármit lementünk mondjuk a Desktopra, az automatikusan szinkronizálódik a felhőbe.

A KFM (KnownFolderMove) funkció bekapcsolható Intune-nal menedzselt gépek esetén, illetve System Center Configuration Manager és Group Policy is támogatott.

Kétféle módon működhet történhet az átmozgatás:

Automatikusan, ekkor a felhasználó üzenetet kap, hogy a mappák átkerültek az OneDrive-ba

Vagy a felhasználóknak kell elvégezniük a beállítást és ekkor kapnak egy felbukkanó üzenetet:

Amennyiben a felhasználó csak bezárja az ablakot, további üzenetekkel fogja informálni a rendszer, hogy ez a beállítás kötelező:

Ez addig ott marad a képernyő sarkában (nem zárható be) amíg a beállítás meg nem történik.

A legjobb megközelítés a két policy ötvözése: legyen automatikus az átmozgatás, de ha az nem sikerül valamiért, akkor a felhasználót kéri fel a rendszer hogy végezze el. Ekkor persze lehet kérni az IT segítségét, és az adminok is biztosak lehetnek benne, hogy mindenhol végbement az átmozgatás.

Az adminoknak szintén jó hír, hogy policyból letiltható hogy a felhasználók megszüntessék ezt az átirányítást. Ilyenkor az OneDrive kliensen a Stop Backup gomb kiszürkül, tehát nincs mód rá, hogy ezek a mappák kikerüljenek a védelem alól.

Tervezéskor érdemes még észbentartani, hogy egyes felhasználóknál nagy lehet a Desktop/Documents/Pictures mappa mérete, ami a KFM beállításkor jelentős hálózati forgalmat fog okozni.

A KFM implementálása erősen ajánlott bármilyen vállalati környezetben, az automatikus mentés nagy terhet levesz a felhasználók és rendszergazdák válláról egyaránt.

Istvánffy Zoltán

1 thought on “OneDrive mint felhasználói backup

  1. Pingback: OneDrive- hozzáférés megtagadva | Zoltan Istvanffy's IT Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s